Achtergrond pinksteren en gratis download
Pinksteren wordt nu als christelijk feest gevierd, maar dat is niet altijd zo geweest. Pinksteren is ooit ontstaan als het joodse wekenfeest, ook wel Sjavoet genoemd. Eigenlijk was het een dankfeest voor het binnenhalen van de oogst.  Pas in de 2e eeuw na christus kreeg het een nieuwe betekenis, toen kreeg Pinksteren als betekenis om het verbond tussen God en Israël te herdenken. De christenen namen Pinksteren over als feestdag, echter gaven deze een andere betekenis aan het feest. De Christenen zien Pinksteren namelijk als een neerdaling van de Heilige Geest over de apostelen, met het feest Pinksteren herdenken. Pinksteren komt van Griekse woord Pentekosté, wat vijftig betekenden refereert aan de vijftigste dag na pasen. De joden zien dit dus als een wekenfeest en  de Christenen herdenken het neerdalen van de heilige geest.
Â
We vieren het vijftig dagen na Pasen en tien dagen na Hemelvaart.
Het bijbelse verhaal is als volgt:
de apostelen waren bijeen toen het plotseling geweldig begon te
waaien. Voor hun ogen daalde op elk van hen een vlam neer uit de hemel. Vanaf dat ogenblik konden ze in alle talen van de wereld
spreken zodat ze de christelijke boodschap overal konden gaan verkondigen.
Â
Â
Pinksteren is daarom het feest van elkaar verstaan
en van het verbond tussen de hemel en de aarde (gesymboliseerd door het pinksterbruidspaar en door de witte
duiven). In de loop van de tijd zijn elementen uit de voorchristelijke lentefeesten en het pinksterfeest
samengevoegd. Zo vieren we nu een uitbundig en blij feest van licht en lucht (de witte kleding) en van de natuur (de duiven en
de zelfgemaakte bloemenversiering) en beleven we tegelijkertijd tijdens het Pinksterfeest gezamenlijkheid doorsamen te zingen en te dansen rondom de kleurrijk versierde meiboom.
Het “vieren” van Pinksteren vraagt veel meer van de mens, dan het vieren van Kerstmis en Pasen: geen volle, versierde etalages, geen commercie, geen folders in de brievenbus, geen overal zichtbare symbolen, die je op weg helpen. Pinksteren zullen wij zélf moeten invullen!
Er wordt dus een beroep gedaan op de scheppende geest van de mens: de bloemen, die tijdens het Pinksterfeest gedragen worden, zijn dan ook door de mens zélf gemaakt, van papier. Pas op het feest van Sint Jan dragen we de bloemen uit de natuur, ten teken dat de zomer er is.
De meiboom, (het symbool voor de boom, de plaats van ontmoeting) wordt door de mens zélf opgericht tussen hemel en aarde, getooid met linten als takken, een mooi beeld voor de opgerichte houding van de mens.,..met de linten als verbinding tussen hemel en aarde. De linten, die verweven worden in de Pinksterdansen. Wat te denken van het beeld, dat je, op aarde lopend met het lint, iets veroorzaakt, dat boven je hoofd, in hogere sferen, gevolgen heeft, ook voor anderen (een knoop in je vlechtwerk, bijvoorbeeld!)……
Je kunt dus maar beter op goede voet staan met elkaar…..Oude volksgebruiken, verweven met christelijke motieven helpen ons op weg: iedereen is op het Pinksterfeest in het wit gekleed, als symbool van schoonheid en reinheid. De (eveneens witte) duif is het symbool van de verbinding tussen hemel en aarde. Ook was de duif, in het verhaal van Noach, het dier, dat het eerste teken van nieuw leven bracht: het groene takje.
Hier is onze fiere Pinksterblom,
en ik zou hem zo graag eens wezen,
met zijn groene kransen in het haar,
en met zijn rinkelende bellen!
Recht is recht,
krom is krom!
Belief je wat te geven voor de fiere Pinksterblom,
want de fiere Pinksterblom moet voortgaan!
Klik hier voor het Gratis Patroon van de pinksterduif
Â
Â
Â
Â
Â